Competanta sau Integritate ?

Salutare,

Despre conceptul de „Integritate” in mediul de afaceri abia daca mai auzim in aceste vremuri sau daca auzim asta nu inseamna ca se si practica.

In schimb, cel mai des auzim: ROI, invarteala, ce-mi iese si mie, combinatie si lista poate continua

Despre „Competenta” auzim ca aproape toti leaderii locali au lucrari plagiate, diplome cumparate, tinerii prefera somajul, alocatia sau banii parintilor. Antreprenorii locali isi doresc inca boom-uri, drumuri scurte fara educatie, munca si transpiratie!

Exista de curand (3-5 ani – inca la inceput de drum), Hub-uri de business unde se discuta despre business skills (competenta) si valori.

Dar de la cine invatam?

Leaderii locali care au facut business in ultimii 20 ani si-au crescut business-urile cu Integritate si Competenta?

Exista un caz faimos de prin anii ’90, deseori studiat in scolile de business, despre producatorul american Malden Mills. Malden Mills era o fabrica de textile din SUA care a fost distrusa de flacari in urma unei explozii. Proprietarul a luat decizia, nemaintalnita pana atunci, de a mentine pe statele de plata cea mai mare parte a angajatilor in timpul reconstruirii fabricii. De asemenea, a promis sa ii reangajeze pe toti in momentul in care fabrica incepea din nou sa lucreze. Proprietarul a fost laudat, la acel moment, pentru integritatea deciziilor sale. Un studiu ulterior, dupa 10 ani, a dezvaluit insa ca la doar cinci ani dupa acel incident, fabrica a declarat faliment si si-a transferat productia in China. Deci, care ar fi lectia pentru leaderii de astazi care doresc sa dovedeasca integritate?

Personal, consider ca este vital ca integritatea si competenta sa coexiste.

Sunt foarte multi Leaderi care au dobandit si validat in timp „Integritatea” dar nu investesc in business skills (competente noi). Acestia sunt depasiti moral de tehnologie si modificarile pe care globalizarea le aduce. In aceeasi realitate coexista si Leaderi cu multiple competente la nivel de business, cu rezultate si profit dar cu balanta negativa la profitul moral.

Mai exista si o treia entitate – de  „Leader” fara integritate si fara compentente de care este bine sa te feresti, pe cale de disparitie si foarte usor de recunoscut:

  • in fiecare luna /an ofera o alta „oportunitate”
  • fara rezultate notabile
  • ofera „ponturi” contra unui comision
  • usor influentabili si coruptibili
  • prefera business la negru
  • cauta carari deoarece nu au un drum

Lucrez in industria electro de peste 15 ani (inca la inceput de drum)  si am trecut prin diverse teste de integritate si competenta.

Inca lucrez sa dobandesc si sa practic ambele componente. Este foarte important sa-ti exprimi ideile in care crezi dar consider la fel de important si felul in care aplici practic in fiecare zi ceea ce afirmi!

Lucrez la un proiect de peste 10 ani, la dezvoltarea Brand-ului Polti in Romania si in Europa de Est. Mai avem multe de imbunatatit dar urmarind harta integritatii si a competentei suntem siguri ca vom ajunge la obiectivele setate.

La baza constructiei reputatiei Companiei Polti prezenta in peste 50 de tari se afla Integritatea si Competenta.

De curand echipa noastra a fost foarte apreciata de catre Grupul Polti pentru rezultatele din ultimii 10 ani si obtinerea pozitiei de Leader local, pentru aparatele de curatat cu abur! Desi Grupul Polti este deja de 30 ani Leader Mondial! Aceste rezultate sunt notabile dar si trecatoare, pentru mine, cel mai bun rezultat, validad de catre Presedintele si Directorul General al Grupului Polti este ca am imbunatatit permanent integritatea si competenta. 

Desfasurarea acestui proiect vine la pachet cu o mare responsabilitate fata de clienti in primul rand dar si pentru reputatia castigata si validata in timp.

Pe de alta parte la nivel individual ma confrunt zilnic cu probleme legate de integritate si competenta.

Personal, pentru rezolvarea deciziilor de integritate si competenta imi pun doua intrebari:

  1. Cum va afecta aceasta decizie organizatia peste 5 ani?
  2. Cum vor vorbi clientii nostri despre noi peste 5 ani?

Interes personal vs interes client?

Personal recomand interesul clientului, pe termen lung este profitabil pentru ambele parti.

Integritatea si Competenta se pot naste si creste intr-un mediu de afaceri cu oameni de afaceri cu valori reale care pun pret pe valorile umane, educatie continua si isi exprima in mod liber optiunile si ideile. Paradoxal, Integritatea si Compententa sunt testate si validate intr-un mediu ostil, corupt, fara valori si educatie!

Adevaratii Leaderi se diferentiaza in astfel de contexte dovedindu-si clar interesul fata de echipa si clienti!

Ca sa fim in echilibru si pentru o evolutie masurabila, consider ca avem nevoie de ambele contexte de afaceri sa putem creste si masura/testa competenta si integritatea!

Avem un mediu de afaceri care promite, avem multe de imbunatatit dar depinde si de noi ce „exemplu” oferim dar si cum ne implicam in cresterea acestui mediu!

Sunt increzator si imi doresc ca peste 20 ani sa beneficiem impreuna de un mediu de afaceri cu valori reale, competenta si integritate!

Daca ti-a placut acest material fii proactiv si da-i un share!

 

Leave a Reply