Voluntariat în Parcul Natural Văcărești

Salutare,  asa cum am mai spus, Planeta este Casa Noastra si din cand in cand mai facem si curatenie.

Sâmbătă 10 iunie, începând cu ora 09.00, ne-am adunat sa curățăm parcul natural Văcărești intr-un spirit de respect și de grijă pentru fauna și flora din acest parc.

Organizatori si Sustinatori

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București și asociația Parcul Natural Văcărești, în parteneriat cu Organizatia Ecotic, Let’s Do It, Romania!, Every Can Counts Romania și Institutul Cantacuzino și cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Sigurec, Oti Group, Decathlon Romania, Carrefour Romania, LEROY MERLIN Romania si Rezistenta (Platforma Civica).

Istoric Parc Natural Vacaresti

Asa cum ne spune si Vlad,   reprezentantul Asociatie Parcul Natural Vacaresti, in video-ul de mai jos, aceasta Delta Naturala s-a nascut din dorinta regimului comunist de a construi un mare lac de acumulare dar care din cauza erorilor de proiectare nu a mai fost finalizat.

In anii 90 proiectul a fost abondanat definitiv, utilajele au parasit zona, apele s-au retras, fauna a inceput sa colonizeze zona, au aparut primele broaste testoase din Dambovita si pestii ramasi au atras primele egrete si alte pasari care au inceput sa cuibareasca in viitoarea delta.
Desi parcul a suferit multiple cazuri de braconaj (peste si pasari) si o agresiune din partea noastra a oamenilor care au deversat si aruncat deseuri, carton, plastic si alte materiale nocive, totusi natura a ajutat la dezvoltarea deltei actuale.
Daca in anii 90 erau aprox. 20 specii de pasari acum sunt peste 130 de specii specifice muntilor Carpati si Deltei care se bucura de acest Parc creat Natural.

Responsabilitate si Implicare

Asociatia Parcului a incearcat inca din 2010 sa obtina avizarea pentru a declara zona Arie Protejata dar procesul birocratic a durat pana in 2016 😊 desi mai multi specialisti au insistat si au argumentat cu studii importanta majora a acestei avizari.
Din 2016 Asociatia este custodele oficial al Parcului pentru urmatorii 10 ani. Desi in 2016 ne spune Vlad ca nu au fost actiuni semnificative, doar cateva ecologizari, in perioada urmatoare si-au propus sa dezvolte: infrastructura pentru turism educational; educatia copiilor prin ateliere in natura,  cercetarea stiintifica, dezvoltarea speciilor existente si protejarea zonei.
Te invit cu aceasta ocazie sa vizitezi acest Parc Natural care este deschis pentru public, dar te rog sa fii responsabil cu natura si mediul !
Sper ca ti-a placut aceasta istorioara, scopul ei este sa ne aduca aminte cum natura creste, se dezvolta si ne ofera ecosisteme care sustin viata.
Daca depinde de noi sa sustinem viata pe aceasta planeta haideti sa o facem intr-un mod responsabil !
Te invit sa fii proactiv si sa dai un share daca iti doresti un oras mai curat si o planeta mai sanatoasa !

Leave a Reply