Partime-ul contributiile si mecanismele heirupiste de adus bani!

Guvernul a modificat Codul fiscal, cum schimba de 6 luni incercand sa aduca cat mai multi bani la buget, stabilind că angajatorul trebuie să asigure plata contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord.

Adică vreo 360.000 contracte de muncă, cf. Ministerului de Finanțe. Au intrat deja în vigoare.

Pe scurt, cei care angajează oameni în regim part-time sunt obligați – de la 1 august – să plătească pentru ei CASS și CAS la nivelul salariului minim pe economie (1.450 lei) chiar daca angajatul are 1/4 sau 1/2 de norma de munca  și/sau venituri sub acest nivel.

Justificarea oficială invocă protecția angajaților part-time; până la protecție masura aduce pe repede inainte bani la bugetul de stat 

  • Sindicaliștii din Cartel Alfa cer consultari si nu doresc implementarea masurii vorbesc de “mecanisme heirupiste” care “cresc nejustificat” costurile angajatorilor;
  • Consiliul pentru IMM-uri a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutional pe motiv de încălcare a dreptului de proprietate al angajatorului.

Aceasta masura din punctul meu de vedere loveste companiile mici care sunt la inceput care nu isi permit angajati fulltime si folosesc mai multe resurse umane partime .

Voi cum considerati aceasta masura? Ajuta la dezvoltarea mediul de afaceri romanesc ?

Ti-ai calculat marja de profit anul acesta?

Ai adaugat cateva procente pentru o eventuala scumpire a costurilor cu taxele sau a carburantilor ?

Sfatul meu este sa revizuiesti rapid marja mai ales daca ai colegi partime sau sa identificati cea mai buna forma legala de colaborare.

Datorita acestor masuri luate de un guvern disperat se naste lipsa de predictibilitate a unei tari !

Ne mai miram ca anul acesta investitiile externe au scazut … oare de ce?

In rest e bine in vacanta … nu avem infrastructura, strazi, spitale .. stai ca asta este intr-un alt articol

Pe curand si sa facem un loc mai bun de business si in Romania!

 

Leave a Reply